Jak zrobić syrop z cebuli? Na co pomaga syrop z cebuli i jakie ma właściwości

Syrop z cebuli to sprawdzony sposób na przeziębienie oraz wsparcie wytrzymałości. Własne wartości lecznicze zawdzięcza ważnemu elementowi – cebuli. Cebula jest jednym spośród najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jej wartości zdrowotne znane są już od wieków. Cebula to źródło witaminy C i treści antyseptycznych, dzięki czemu wykorzystywana jest przy przeziębieniach. Cebulę wykorzystuje się również na zaparcia czy w wypadku kłopotów reumatologicznych. Chociaż słynie z charakterystycznego zapachu oraz niezwykłego zapachu, jest chętnie dołączana do rozmaitego typu dań.

Cebula – co to za doskonałe warzywo?

Cebula jest warzywem oraz nierzadko uprawianym rodzajem z typu Allium. Pozostałe podobne warzywa to czosnek, por, szczypiorek, szalotka. Cebula jest uprawiana oraz jedzona na całym świecie. Zwykle podaje się ją ugotowaną czy opiekaną. Warzywo to można także jeść na surowo oraz wykorzystuje się je w piklach oraz różnych sosach. Cebula ma mocny oraz ostry smak. Mimo tego, iż jest to uprawa umiarkowana, może być uprawiana w dużym obszarze wymogów klimatycznych (umiarkowanych, tropikalnych oraz subtropikalnych).

Syrop z cebuli na kaszel, ból gardła, anginę, zapalenie krtani

Cebula daje ulgę w objawach przeziębienia oraz pozostałych chorobach oddechowych, takich jak kaszel, zapalenie gardła, choroby migdałków, angina i katar. Syrop z cebuli jest odpowiednim domowym środkiem, jaki wspomaga układ oddechowy w przypadku ciężkiego kaszlu suchego, gdyż upłynnia wydzielinę w oskrzelach. Ułatwia także odkrztuszanie wydzieliny przy kaszlu mokrym. Warto więc wiedzieć, jak zrobić syrop z cebuli.

syrop z cebuli jak zrobić i jak przechowywać

Jak zrobić syrop z cebuli – domowy przepis

Jako, iż absolutnie nie wiadomo, kiedy może zaatakować nas jakaś bakteria lub wirus, należałoby mieć zawsze w pogotowiu parę elementów, jakie pozwalają na przygotowanie syropu z cebuli, na rozmaitego rodzaju choroby górnych dróg oddechowych. Przygotowanie syropu z cebuli jest banalnie proste- starczą nam dwie niewielkie lub także jedna wielka cebula i od dwóch do trzech łyżeczek miodu lub cukru. Najlepiej jest niewątpliwie sięgnąć po miód zamiast po rafinowany cukier, co wyjdzie nam też bardziej na zdrowie. Cebulę wystarczy pokroić w plastry i każdą warstwę przełożyć miodem bądź cukrem. Na koniec możemy dodać jeszcze sok z połowy cytryny, jednak nie jest to konieczne. Syrop z cebuli wystarczy odstawić na kilka godzin, aż wydzieli się syrop.

Syrop z cebuli – jak przechowywać?

Domowy syrop z cebuli należy trzymać w dokładnie zakorkowanym słoiku, w zaciemnionym oraz chłodnym pomieszczeniu. W takich wymogach wytrzyma blisko dwóch tygodni. Jeżeli syrop na kaszel z cebuli chcemy dać dziecku, warto rozważyć czy lepszym wariantem nie będzie np. syrop z cebuli, miodu oraz cytryny czy syrop z cebuli z miodem. W takim przypadku miód zniweluje smak cebuli oraz spowoduje, że syrop będzie bardziej słodki, a smak bardziej znośny dla naszej pociechy.

Dodaj opinie